2015. február 10.

Tavaszváró: zöld turmix


Harmadik napja iszom zöld turmixot délelőttönként. Kis gyümölccsel kiegészítve próbálom délig csak ezt fogyasztani. Ilyenkor a tél vége felé (hiszen jön már a tavasz, ugye???) már annyira hiányoznak a zöldségek, és úgy általában a színes ételek, italok, hogy ihaj. Gondoltam, épp itt az ideje legalább színesen és energiával teli indítani a napot :)

Az én alapreceptem:

1 nagy marék spenótlevél
1 közepes banán
1 kisebb alma
körömnyi gyömbér
kb. 2,5 dl víz

A hozzávalókat turmixgépbe töltöm, és nagy teljesítményen kb. 5 percig pörgetem, míg teljesen zöld masszát kapok. A végeredmény egy krémes, erőteljesen zöld mixtúra lesz, melyet palackba töltök, és a délelőtt folyamán elkortyolgatok. Fenti mennyiségből nagyjából fél liter lesz. Haladók emelhetik a zöld levelek mennyiségét, illetve akár 1-1,5 l is fogyasztható az írások szerint :)
A tapasztalataim abszolút jók, jó kis anyagcsere-felpörgető, kellemes ízű mixeket iszogattam. Az elkészítése egyszerű (már ha van egy jó kis turmixgéped, ugye), jól variálható és sokkal egészségesebb, mint fél liter tejeskávé (vagy coca-cola). Sokat emelhet élvezeti értékén és vitamintartalmán, ha friss biogyümölcsökből, zöldségekből készítjük, de nem szentségtörés a fagyasztott spenótot vagy epret, málnát beledobálni sem.

Az első zöld turmixomat a szombathelyi Életkert étteremben ittam. A helyet csak ajánlani tudom, ez egy nyers étterem, ahol minden étel cukor-, tej-, liszt-és tartósítószer-mentes. Ja, és mivel nyers étterem, a jó kis ételeket nem főzik. Nemsokára bemutatom a nyers mozgalmat részletesebben is, mert meggyőző a nyers koszt hatása számomra, de kanyarodjunk vissza kicsit a turmixhoz.

A zöld turmix fogyasztásnak egész kis mozgalma van. Az USA-ból indult ki ez is, mint oly sok más mozgalom, és természetesen egy európai, pontosabba orosz bevándorló család, a Boutenko család robbantotta be a köztudatba. Ők mára egy egész konszernt hoztak létre, az anya, Victoria Boutenko a zöld turmix koronázatlan királynője, de lányuk és fiuk is a családi vállalkozást építi nem kis sikerekkel. Igazi amerikai álom, ugye?

A zöld turmix a tipikus jó ötlet, egyszerű és jó. Zöld levélzöldségekből (spenót, sóska, saláta, kellevél, petrezselyemzöld, zellerzöld, csalán, medvehagyma vagy bármilyen ehető zöld levél), gyümölcsből és némi vízből áll. Kell hozzá egy közepes-erős teljesítményű turmixgép, és leginkább az elhatározás, hogy 5 perccel nagyon is érdemes korábban kelni miatta. Ellát rengeteg hasznos és könnyen hasznosuló vitaminnal, esszenciális aminosavval, klorofillal. Rosttartalma is magas, a diétás étrendben is nagy hasznát vehetjük.
Kezdetben célszerű semlegesebb ízű zöld leveleket, intenzívebb ízű gyümölcsöket próbálni, majd fokozatosan lehet próbálkozni a karakteresebb zöldekkel.

Személy szerint alig várom a dinnye-, eper- és zellerszezont, biztosan fogok pár alter receptet hozni a tavasszal-nyáron. Addig biztatlak Benneteket a kipróbálásra, a fenti recepthez az év 365 napján van alapanyag.