2015. február 3.

Spaghetti Bolognese- az én bolognaim




Mert nyilván ez itt nem az eredeti bolognese recept. Az eredeti itt van, és még csak nem is spagettivel eszik, képzeljétek.
Bolognában és amúgy Olaszországban is minden magára valamit is adó mamma előbb dőlne kardjába, azaz nagy késébe, minthogy a bolognai raguhoz spagettit tálaljon. Legtöbbször tagliatelle vagy más lapos, jó sok tojásból készült tészta köríti kedvenc ragunkat.
Alább a munka után, félóra alatt jóféle vacsorát tálaló anya receptjét olvashatjátok. Kőszegen és jó pár kilométeres körzetében ennél még nem ettem jobbat, szóval melegen ajánlom kipróbálásra.

Hozzávalók (4-6 személyre):

2 ek olivaolaj
2-3 szelet baconszalonna kis kockákra vágva
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
400 g jó minőségű darált marhahús
500 ml paradicsompüré
1 nagyobb répa finomra reszelve
fél leveskocka

bors
1 kk olasz fűszerkeverék (kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, oregano)

400 g teljes kiőrlésű spagetti
Parmezán vagy más érett kemény sajt

Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítek, a vöröshagymát üvegesre pirítom, majd a felkockázott baconszalonnát is rádobom. Ha illatozik, belenyomom a 4 gerezd fokhagymát, rögtön ezután a darált hús követi, melyet alaposan megborsozok, fűszerezek. Ha morzsájára pirult a hús, felöntöm a paradicsomlével, és kb. fél dl vízzel. Belemorzsolom a leveskockát, és a reszelt répát is hozzáadom.
Fedő alatt nagy lángon kb. 3-4 percig lobogtatom, majd lejjebb veszem a lángot, és további 15 percig főzöm, az utolsó 5 percben fedő nélkül. Ha szükséges, utána fűszerezek, sózok.
A tésztát lobogó sós vízben fogkeményre főzöm. Ha megfőtt, kevés olivaolajban megforgatom.
Ha a tészta kifőtt, azonnal a tányérokra adagolom, a tésztára egy-egy nagy merőkanál szószt halmozok, és frissen reszelt parmezánnal tálalom.

Baconszalonna és répa nélkül is készíthető, épp csak egy kicsit veszt élvezeti értékéből,Tovább lehet cifrázni körömnyi friss gyömbérgyökérrel, csipet chilipaprikával, friss zöldfűszerekkel, illetve aki tocsogósabban szereti, nyugodtan adhat hozzá a végén fél-egy dl tejszínt. Nem főzőt, nem Hulalát, sima, hagyományos 30%-osat. Az lesz a jó, higgyétek el.

S ha már olasz, ha már régi adósság, egy kis ízelítő a tavalyi év nagy kalandjáról, Bologna helyett Róma. Hamarosan lesz külön poszt is az élményekről, hátha jól jön az idei kiruccanások tervezéséhez :)

Róma, Tevere-part, háttérben a Szent Péter-bazilikával