2013. május 25.

Csokis-málnás pohárkrém




Ha akarsz egy gyors és olcsó receptet, akkor nem ezt kerested. Megvan 5 perc alatt, de nem az a tipikus hó végi desszert. De mit számít, ha végre a rég látott barátnőd jön vacsorára? Na ugye!
Ha diétás receptet keresel, akkor is ugord át. Mert lehet ugyan nyírfacukorral ügyeskedni, de amennyi más kalóriadús cucc van ebben, már majdnem mindegy az a két kiskanál cukor.
Viszont ha villantani akarsz mondjuk egy grillpartin, vagy a pasidat akarod levenni a lábáról, akkor megcsinálod. Az tuti. Kivéve, ha az én pasimat akarod levenni a lábáról, mert őt még mindig nem bírtam ránevelni arra, hogy a málna és a csoki jó páros. Hiába, a csoki viszonylag kevés benne. Szerinte.

Hozzávalók (6 emberes vagy 8 szerényebb adag):
100 g étcsoki
2x200 ml tejszín
250 g mascarpone-sajt
250 g málna
3 ek porcukor
12 db babapiskóta
opcionális: 1 kk reszelt citromhéj, 1 tk vaníliaesszencia

Előkészítek 6 (oder 8) tálkét/poharat/kelyhet.
A csokit gőz fölött megolvasztom, hozzáadok 100 ml tejszínt, egyneművé keverem a cuccot.
Mindegyik kis tálkába csorgatok egy evőkanálnyit a csokis szószból.
A maradékhoz hozzáöntök még 100 ml tejszínt, ebbe fogom belemártogatni a babapiskótákat.
A második 200 ml jól lehűtött tejszínt habbá verem, hozzáadom a mascarponét és két evőkanál porcukrot (itt jöhet a vaníliaesszencia, ha épp van). Itt a masszát kétfelé osztom, egyik fele marad így, másikhoz hozzákeverem a málnát és még egy evőkanál porcukrot (esetleg a citromhéjat).

Jöhet a rétegezés. A babapiskótákat kettétörve az étcsokis tejszínbe mártom, a sűrű csokimasszára teszem. Erre kerül a tejszínes mascarponekrém, majd egy újabb réteg csokis babapiskóta. Végül a málnakrémet is elosztom a pohárkákba. Tetejét ízlés szerint díszítem.
Nálam a málnaszemeken kívül került rá mentalevél, de hedonisták még kis csokit is olvaszthatnak rá :)
Itt jön a legnehezebb rész:  minimum 2-3 órára hűtőbe teszem, de még jobb a 12 óra, akkor érnek igazán össze az ízek.