2022. május 5.

Erdei gyümölcsös sajttorta


 A héten a negyedik hasonló torta sül, és még nem ezt szánom a hétvégi családi ünnepre. Szóval, elég jó anyag, népszerű a családban és a kollégák körében is. Utóbbiaknál annyira, hogy receptet követeltek, s ugye ki vagyok én, hogy megtagadjak még jó pár ilyen sütit az emberiségtől? 😄 

Hajrá emberek, merjetek sütni, jó lesz!

Hozzávalók (28 cm-s nagy tortaformához)

A tésztához:

2 csomag Győri Édes zabkeksz (215 g-os verzió)

10 dkg puha vaj

fél citrom leve

A sajtkrémhez:

4 db egész tojás

4 ek cukor

250 g mascarpone sajt

250 g ricotta sajt (vagy 500 g mascarpone-sajt)

1 tk vaníliaesszencia vagy 1 tasak vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

A gyümölcsréteghez:

250 g vegyes erdei gyümölcs (nálam Aldi gyorsfagyasztott)

1-2 ek cukor

2 ek chiamag

 

1. A sütőt előmelegítem 180 fokra (alsó-felső sütés).

2. A tésztához a kekszet mozsárban vagy késes aprítóban porhanyósra zúzom, majd a vajjal és citromlével összegyurmázom.

3. Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral bélelek, a tésztát szorosan az aljára nyomkodom és 5-6 percre betolom a sütőbe szikkadni, utána félreteszem kicsit hűlni.

4. A gyümölcsös réteghez a gyümölcsöt és a cukrot egy lábasban tűzre teszem, és gyakori kevergetés mellett összerottyantom és még 2-3 percig főzöm. Hozzáadom a két evőkanál chiamagot, majd leveszem a tűzről és ezt is hagyom hűlni.

5. A krémhez a tojást a cukorral és a vaníliával habosra keverem. Ha már szép világos, hozzáadom a sajtokat és további 3-4 percig habosítom. Következhet az összeállítás.

6. A tésztára először a gyümölcsszószt halmozom, egyenletesen elterítem, majd a krémet is lassan-óvatosan ráöntöm. A forró sütőbe tolom, és 50 percig sütöm. Ha szükséges, 30 perc után a tetejét takarom, hogy ne barnuljon túl. A formában hagyom kihűlni, majd legalább egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy alaposan összeérjenek az ízek.

7. Éles késsel szeletelem, büszkén tálalom. Pákosztosok extra adag gyümölcsszósszal is fogyaszthatják 😃

További előnye, hogy erdei gyümi helyett nagyszerűen működik eperrel, áfonyával, málnával, de még sárgabarackkal is, de a lehetőségeknek igazából csak a fantázia és a jóízlés szab határt. Érdemes a cukormennyiséget a gyümölcshöz hangolni, tehát ha édes a gyümölcsünk, akkor kis cukor kispórolható a szószból és a krémsajtos rétegből is, savanyúbbnál pedig ér még hozzáadni, nem ezen múlik a bikini body.

Kollégák nagy kedvence a citromos verzió. Ez esetben a citrom másik felének leve és plusz egy citrom héja kerül a krémsajtos részbe, valamint pár kanál füge-vagy édesebb citruslekvár kerül a kekszes réteg fölé. Millió verziója működik, érdemes kísérletezni, hiszen igazi jolly joker sütemény. Kiváló egy szimpla szerda délután a kávé mellé, de remekül helyt áll egy kerti partin vagy szülinapon is, plusz bónusz 15 perc élőmunkával elkészíthető. Ennyit pedig igazán megér 😉