2017. február 20.

Ropogós csirkemellcsíkok gluténmentes bundában

Avagy a gluténmentes rántotthús- fűszeresen, ropogósan, és szuper gyorsan. Inspirálta Mautner Zsófi, gluténmentesítette a kényszer. Férj szerint jobb, mint simán, tehát marad az étlapunkon.
Bruttó 20 perc alatt kész van, kiskukták igénybe vételével az elkészítési idő igény szerint növelhető :)


Hozzávalók:

fél kg csirkemellfilé csíkokra vágva
só, bors
20 dkg barna rizsliszt
1 ek sütőpor
1 ek fűszer ízlés szerint (nálunk téli hónapokban a curry, chilipaprika kombó áll nyerésre, de nagyon jó a bazsalikom-citromhéj-kakukkfű hármas, illetve a klasszikus pirospaprika-só-sülthús fűszer is)
2 dl kefir vagy natúr joghurt

olaj a sütéshez

1. Három tálat készítek a hozzávalóknak: az egyik tálban a lisztet, sütőport és az egy evőkanál fűszert összekeverem, majd az elkészült mix kétharmadát átöntöm egy másik tálba. A harmadikba kerül a kefir vagy joghurt.

2. Az olajat egy serpenyőben felteszem a tűzre.

3.Az előkészített csirkemellet szárazra törlöm, sózom, borsozom.

4. A csirkemellcsíkokat beleforgatom a kisebb adag fűszeres lisztbe.

5. Jöhet a joghurt vagy kefir- két villa segítségével alaposan megforgatom a lisztes csirkemellcsíkokat a tálban.

6. A harmadik tálba halmozom a joghurtos csirkéket, a maradék fűszeres lisztet az első tálból, majd alaposan átforgatom a lisztben, hogy mindenhová kerüljön a panírból. Ezen a ponton nem túl guszta, de nem szabad feladni, jó lesz ez :)

7. A forró olajban aranyló barnára sütöm a húst, oldalanként kb. 4 percig.

8. A felesleges olajat papírtörlővel leitatom a kész húsokról, majd azon melegében tálalom.

Kedvenc köretünk a zöldsaláta, némi szósszal turbózva. Nagyon jól jön a currys bundához a mézben elkevert Erős Pista, ebbe szoktuk mártogatni a legelvetemültebb téli napokon, de természetesen egy könnyebb, görög (azaz lecsepegtetett) joghurtos, zöldfűszeres szószt is el tudok hozzá képzelni. Pötyinek nem kell hozzá semmi, ő finger foodként ropogtatja, mindenféle körítés nélkül.