2017. február 6.

Ribollita

Mint minden jó dolog, ez is olasz. Levesnek sűrű, főzeléknek isteni. Gluténmentes, vegán, igazi tavaszváró vidám, színes munkahelyi étek.



Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 sárgarépa
1 fehérrépa
kisebb zeller
fél karalábé
2-3 dl paradicsomlé
400 g  bab (ajánlom a Borlotti fajtát, nagy előnye a konzerv kiszerelés :))
fél fej (vagy kb. 20 dkg) levelekre szedett fodros kel

bors
kevés zöldfűszer-keverék (bazsalikom, oregano, kakukkfű, rozmaring)

A vöröshagymát aprítom, olívaolajon üvegesre pirítom.
A leveszöldségeket tisztítom, darabolom, a forró olajon megfuttatom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy jó kétujjnyi legyen a zöldségfélék felett.
Hozzáadom a babot (ha nem konzervet használok, egy éjszakán át áztatom, majd vizet cserélve rajta kissé előpuhítom), felöntöm a paradicsomlével,sózom, borsozom, fűszerezem, és fedő alatt kb 15 perc alatt roppanósra főzöm a zöldségeket.
A fodros kelt apróra tépem/vágom, és még nagyjából 10 percig főzöm a zöld levelekkel gazdagított levest.
Fogyasztható természetesen azon melegében, de másnap felmelegítve sem veszít értékéből- sőt. Nevét is onnan kapta, hogy a hagyományosan pénteken, különféle maradékokból készített leves maradékát másnap reggelire fogyasztották el.

Fokozható az élvezet, ha tálaláskor a tányér aljára fokhagymával gazdagon dörzsölt pirítóst (esetemben gluténmentes kenyérből) teszek, és erre kanalazom a ribollitát. Príma, önmagában is laktató egytálétel, de utána kis palacsintával komplett gyerekbarát ebéd.