2014. március 10.

Törökmogyorós bonbon



Ha egy kilencéves meglát egy Toffifee-s műanyag csomagolót, és nem engedi kidobni, mondván: pont jó lesz bonbonozáshoz, sokszorosan örül a család.
Először is apa szeme csillan fel, mert úgy látszik, lassan beérik a nevelőmunka, hogy amit nem muszáj, ne dobjunk szemétbe, főleg ne a konyhai vegyesbe. Aztán anya gyereke lesz egyből, mert a ded érdeklődő, kreatív és örömmel kísérletezik a konyhában. És persze a kicsi meg jól megszavazza, a legjobb fej tesója neki van a világon, mert "csokit csinál" :)
A kivitelezéshez azért kellett minimális támogatás, főleg a harmadik percnél, amikor a lelkesedés alábbhagyott, szerencsére, csak átmenetileg.

Semmi extra tudás és felszerelés nem kell hozzá, idézem a mestert: "Ez a bonbonozás tulajdonképpen vicces könnyű, csak elég türelmesnek kell lenni." És tényleg.

Hozzávalók:
10 dkg étcsoki (nálunk most Lidl-ös, 50%-os)
15 kávéskanál mogyorókrém
15 db pörkölt, hántolt törökmogyoró

Toffifee műanyag-kapszlija
10-es ecset
kiskanál

A csokit kockázom, és vízgőz felett megolvasztom a kétharmadát. Ha már folyékony, a maradék egyharmadát is hozzákeverem, ezzel temperálom a csokit (így lesz fényesebb).
A műanyagpapszliba mokkáskanálnyi csokit adagolok, és középről a szélei felé haladva ecsettel elterítem a masszát a formában.
5-10 percre hűtőbe teszem, és ha biztosra akarok menni, egy kevés csokival ismétlem a műveletet. Újabb 10 percre a hűtőbe helyezem a formámat, és jöhet a következő lépés.
A szobahőmérsékletű mogyorókrémből csapott mokkáskanálnyit teszek a félgömbökbe, majd belenyomom a mogyorószemeket a krém közepébe.
A maradék étcsokival (ha szükséges, vízgőz felett kissé melegítem) feltöltöm a formát, ez lesz a bonbon talpa. A mogyorókrémet szűkösen adagoljuk, hogy a félgömbök szélén még maradjon kis csokicsík-ez biztosítja, hogy a bonbonjaink egyben maradjanak.
Kb. 30 perc hűtés szükséges, majd óvatosan kifordíthatjuk a formából a bonbonokat, hogy aztán 5 perc után már csak a nyomait keressük a desszertnek. Még szerencse, hogy volt türelme kivárni a fotót, mert ellenkező esetben már 2 perc után annyi lett volna 45 percnyi türelemjátéknak.
A hétfő is lehet szép, ugye? :)
Bár remélem, még lesz pár hasonló, végül ez is korrekt, kerek nap lett. Itt is egy aktuális kedvenc, a "Szörnyikés filmes", derüljetek Ti is egy jót velünk: