2019. március 16.

Lemon tart- citromos pite


Mit adtak nekünk az angolok? És a rómaiak?
Lássuk csak.
A citromkrém (vagy lánykori nevén lemon curd) igazi angol találmány. Az ötórai teák kihagyhatatlan kelléke a pirítósra kent lemon curd. Magyarországra szorgos gasztroutazók és a Tesco hozta el, így a kevésbé szorgalmas honfitársaknak nem kell vele bajlódni, a heti bevásárlással abszolválhatják is az egyes pontot.
A pite pedig egy évszázados étel, régen a hosszú hajóutakra készültek fel kemény tésztába zárt csemegékkel a hadviselők, felfedezők és egyéb népek.
Angliában is mglehetősen népszerű, Amerika filmet is csinált belőle, mint mindenből (American Pie, you know), de a rómaiak szakácskönyveiben találjuk meg először dokumentáltan. Tehát akkor római- mondja a qualitys :-)
Bár ugyanúgy lehet venni pitetésztát, nyújtva-tekerve (örök hálánk, Tante Fanny), akár a kettes pont is átugorható, de mivel se nem nagy macera, se nem agysebészet, tényleg csak az csinálja meg bolti tésztából, aki a rákellenes gyógyszer felfedezésén dolgozik, neki tényleg drága minden perce. Többieknek pedig irány a konyha, alább a receptek és a munkautasítás.



1. Lemon curd, vagyis citromrém

4 db citrom (erősen ajánlott a kezeletlen, bio verzió- kell a héja is, a mérgek nem)
180 g cukor
3 egész tojás
3 tojás sárgája
csipet só
120 g vaj

A citromok héját lereszelem, félreteszem
A citromok levét, sót, cukrot, a kissé felvert tojásokat (egész és sárga is) és a vaj felét egy lábasba teszem. Kis lángon, állandó kevergetés mellett sűrítem. Itt tényleg mellette kell állni, kb 10 perc, de megéri, nyugi. Ha már sűrűbb, jöhet a vaj másik fele, és még kb. 5 perc kevergetés, míg közepesen sűrű, fényes masszát kapok, tűz lekapcs, végül belekeverem a citromok reszelt héját.
Ha nem akarom azonnal felhasználni, mehet tiszta befőttesbe. Dunsztban hagyom kihűlni ez esetben. Én viszont mohón a pite-esetbe estem, hagytam a lábasban hűlni, és igyekeztem elhessegetni az arra krúzoló családtagokat, akik mindig "csak egy kis kóstolót" akartak venni belőle. Fejenkét ötször, aha.


2. Pitetészta

250 g sima liszt
100 g porcukor
a megszokott csipet só
130 g hideg vaj (pont egy 250-es darab kell az egész kompozícióhoz, nézd csak)
1 tojás
kb 40-50 ml hideg víz

A vajat a porcukorral, sóval, liszttel egy nagyobb tálba mérem, összemorzsolom.Hozzáadom a tojást és a vizet, majd gyors mozdulatokkal készre gyúrom. Ha tempósan dolgozok, az egész nem több 3-4 percnél. A kész tésztából golyóbist fromázok, azt folpackba csomagolom, és minimum fél órára hűtőbe teszem.

Munkautasítás:
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A piteformát (lehet fém vagy kerámia vagy bármilyen tűzálló darab) vajazom, lisztezem, félreteszem.
A tésztát kiveszem a hűtőből, és alaposan lisztezett deszkán kb félcentisre nyújtom, majd beleügyeskedem a formába. A lelógó részeket óvatosan leszedem róla, ebből lesz majd a teteje-dekor.
A tészta tetejére sütőpapírt teszek, és arra babot, lencsét, profi pitesúlyt helyezek- indulhat a vaksütés.
Nem a Sandra Bullock-verzió, ez csak annyit jelent, hogy megmondjuk a tésztának, ne emelkedjen el a formától.15 percig hagyjuk így a sütőben a piténket.
Ezalatt az idő alatt a maradék tésztát gyúrom, nyújtom, és kedv/ízlés/türelem szerint formázom, vagdosom, szaggatom. Nálam most kis szívecskék készültek, a rénszarvast nem éreztem aktuálisnak a kollekcióból, pedig az a kedvencem. Gyakran csak hurkákat sodrok, abból rácsot eszkábálok. Ez az abszolút freestyle része a mókának, ha akarod, ki is hagyhatod.
Ha letelt a 15 perc, óvatosan kibányászom a sütőből a formát, jöhet rá a citromkrém és a maradék pitetészta.
Újabb 15 perc múlva kész is az alkotás, már csak addig kell távol tartani a konyhától a hiénákat, amíg ehető hőmérsékletűre hűl a süti. Sajnos kínzó lassúsággal hűl és isteni illatokat áraszt mindeközben.
Én egy hosszútávú futást javaslok a köztes időre, a test meg fogja hálálni, higgyétek el, a kalóriasokk nem maradhat el.

Emitt az indító gondolatok forrása:

Jó futást a boltba citromért, vajért, stb, aztán jó étvágyat! :)