2019. január 4.

Eggs Hemingway


Köszönet Mr. Benedict! Soha jobb másnaposságot!
Ha létezik bármilyen haszna egy alkohollal terhelt, átmulatott éjszakának, akkor az ilyen és ehhez hasonló ételek azok.
Ugyanis a híres Eggs Benedict nevű étel, azaz angol muffin-sonka-buggyantott tojás-hollandi mártás kombó egy gyötrő másnaposság ellenszereként készült a 19- században, New Yorkban. A(z egyik) legenda szerint nevezetes Lemuel Benedict, egy wall streeti figura egy átmulatott este után rendelte a kombinációt a híres Waldorf Astoria konyháján. Annyira inspirálónak találta a szakács a kívánságot, hogy étlapon tartotta az étket. Nem egy rossz kombináció, én cseppet sem csodálom, hogy az akkoriban divatba jövő brunch (vagy magyarul reggeli-ebéd) felvirágzásakor stabil helye volt bármelyik menő hely étlapján.

Nálam a klasszikus sonkás helyett füstölt lazacos, ezerféleképpen becézett verzió került az asztalra, melyhez aztán kiválasztottam a legszimpatikusabb elnevezést. Hello, Hemingway.

A kaja-bakancslistám egyik legrégibb darabja, nagyjából tízéves adósságot törleszettem magam felé, mikor az év utolsó napján nekifogtam a készítésének. Az ünnepi kajacunami idején lehet, nem pont a legszerencsésebb választás, de ahogy a névadó is mondta: "Nincs az a megrakott szekér, amire nem fér fel még egy villával." Nem bántam meg, könnyedén lecsúszott.

Bár alaposan elő kell készülni, és egy időzítős óra is jól jöhet, nem nagy ördöngösség az elkészítése. Ugyanakkor nem könnyű, figyelni, utasításokat betartani, mérni kell, nem egy kétperces hétköznapi reggeli, egy félórát rá kell szánni, pakolással, logisztikával együtt, hogy ne kapkodás legyen a vége.

Hollandi szósz
egy kisebb, szűkebb szájú fazék félig töltve vízzel
egy tál, ami illeszkedik a fazékba
két tojás sárgája
egy evőkanál frissen facsart citromlé
5-6 dkg vaj
só, bors

A fazekat tűzre teszem.
A tojások sárgáját és a citromlevet a tálba teszem, és habverővel világos-habosra keverem.
Eztán ha a víz már gyöngyözik, a tálat a fazékra ültetem, és folyamatos kevergetés mellett 65 fokos hőfokig melegítem. Ekkor beledobom a vajat, leveszem a tálat a fazékról, sózom-borsozom ízlés szerint. Kóstolás után, ízlés szerint egy kevés citromlé is mehet még utána, majd tálalásig langyos helyen tartom.

Időközben személyenként két kisebb szelet kenyeret vagy kalácsot megpirítok, és a lazacot előveszem a hűtőből.

Buggyantott tojás
egy nagy fazék, háromnegyedig vízzel- ebben készítjük el a buggyantott tojást
egy tál hideg víz- ebbe tesszük egy pillanatra a kész tojásokat
egy tál- ebbe ütjük le egyenként a tojásokat
merőkanál
szűrő (opcionális)

A nagy fazéknyi vizet a hollandi szósz elkészítése előtt tűzre teszem, így kb pont akkorra fog gyöngyözni a víz, mikorra végzek a szósz elkészítésével.
1-2 evőkanál ecetet tehetünk a vízbe, a legendák szerint ekkor nagyobb eséllyel sikerül egyben tartani a tojást.
A tojásokat egyenként óvatosan a tálba ütöm, majd nagyon óvatos mozdulattal a már korábban vízbe helyezett merőkanálba fordítom. Óvatosan kiveszem a merőkanalat a vízből, és pontosan 2 percig főzöm a tojást. Szintén nagyon óvatosan merőkanál vagy egy alkalmas kisebb szűrő segítségével a tojást átpakolom a hideg vizes tálba.
Így járok el a többi tojással is, én személyenként 2 db-ot készítettem.

Összeállítás:
Személyenként a két kisebb pékárut (nálunk két kisebb szelet magos rozskenyér, de lehet akár fonott kalács, vagy a tradicionális angol muffin félbevágva) pirítva a tányérra helyezem.
Erre jön szeletenként egy-egy vékony szelet lazac, egy tekerésnyi bors, egy buggyantott tojás,és egy evőkanál hollandi szósz, illetve némi friss kapor, ha épp van a fagyasztóban.

Igazi tartalmas, gazdag reggeli, egy pohár száraz fehérbor (például egy jó furmint) vagy akár pezsgő is jól csúszhat mellé, aztán fogyasztása után lehet is visszabújni az ágyba kipihenni a reggeli fáradalmait 😊