2014. november 24.

Tükörtojás bulguros zöldségágyon


A fényhiány miatt egyre népszerűbbek nálunk a színes, főleg narancsszínű ételek. A mandarinmajszolás rendszeres esti program, és talán ez lehet az oka annak, hogy gyakrabban kívánjuk meg a tojást is, amit leginkább tükörtojás formájában szeretünk.
Ha a tojásevészet nem reggel kap el, akkor vacsorára készítem el ezt a 10 perces villámételt:


Hozzávalók:

500 g zöldség (nálunk most gyorsfagyasztott mexikói vegyes a Pennyből)
4 tojás
100 g bulgur
pici só, bors
opció: zöldségekhez illő fűszerek, nálunk most kis chilipaprika

Az egyik serpenyőben a zöldségeket teszem tűzre. A másikban kevés vajat vagy olajat hevítek, beleütöm a 4 tojást, sózom, borsozom őket, és takarékra csavarom alattuk a lángot.
A bulgurt kimérem, átmosom, majd annyi vízzel, amennyi épp ellepi egy edényben, a zöldségek közé szóróm. A zöldséges-bulguros elegynek elég nagyjából 5 perc, míg elkészül, ennyi idő alatt lesz pont jó a tojás is. Ha mindkét serpenyő tartalma kész, tányérra halmozom, és azon melegében tálalom.


Jó, jó, finom lehet, de mi a csoda az a bulgur? Kérdezték már páran tőlem.
Nos, a bulgur az egy gabonaféle, azaz búza, előfőzve, különféle méretekben. S hogy miért jó? Egyrészt előfőzött, azaz hipergyorsan elkészül, ha forrásban lévő vízzel leöntöd, és hagyod egy 10 percig állni, főzni sem kell.
Ami még jobb benne, az az alacsony glikémiás indexe: 46, szemben például a rizs kb. 80-as GI indexével. B-vitamin-és vastartalma is magas, több élelmi rostot tartalmaz, mint a hasonló kuszkusz vagy rizs. Szuperül átveszi az ízeket, érdemes ezért pár percig együtt főzni az étellel, és akkor abszolút nem lóg ki az ételből a natúr formájában kissé dióra hajazó íze.
Jól működik édes ételként elkészítve is, ha maradunk a diónál, egy jó kis diós-csokis tejbebulgurnál nincs is jobb :)))

Nehogy zene nélkül maradjatok, hoztam egy egész albumot, szerintem minden egyes track egy kincs. Ugye?