2014. április 24.

Szent György-saláta


Rendhagyó névválasztás, formabontó tálalás, de a hangzatos név és a látszat ellenére a mi húsvéti sonkánk utolsó szeleteinek rejteke. 
Pont ilyen szép példányt sikerült idén is szereznünk:


Ezt a gyönyörűséget meg kellett tisztelnünk egy szép búcsúval. A maradék, bocs,  plusz egy sonkát ezerféleképp lehet hasznosítani, akár a hagyományos kalács-torma-tojás trió ölelésében. Mert bevallom, nekem így együtt ízlenek különösen. 
A harmadik napon azért könnyítettünk kicsit a szokványos ételsoron, és a Cézár-saláta fricskájaként elkészítettük ezt a kis remek salátát. Nem utoljára, az biztos. Az egyik legjobb 10 perces ebédötlet evör.


Hozzávalók személyenként:

1 növendék jégsaláta
1 szelet sonka 
1 főtt tojás
1 szelet kalács pirítva
1 adag öntet

Öntet (2 adag):
0,5 dl semleges ízű olaj
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
só 
bors
1 tk torma

Az öntet alapanyagait botmixerrel elkeverem, félreteszem.
A salátát megmosom, alaposan leszárítom, és negyedbe vágva egy tányérra rakom.
A sonkát kockázom, 1-2 percig pirítom, majd mehet a salátára, csakúgy, mint a negyedelt főtt tojás.
A kalácsszeletet megpirítom, apró kockákra vágom, mehet ez is a tányérra.
Végül a szósszal nyakon öntöm, és egy jó kis hűvös juhfark mellett elfalatozom. Ideális esetben a teraszon, ahol ilyen csodákat lehet felfedezni:

Fű helyett ez nő :)


Az öreg körtefa újra virágzik :)


Szomszédolós orgona :)