2012. szeptember 18.

Magyarország Tortái 2012 - avagy a kései kóstolóIdén sok év után először nem úgy alakult az augusztus huszadikai programunk, hogy megkóstoljuk az ország tortáját. Egy elég rémes tizenkilencedike után voltunk, mikor is az autónk, ez a kis német autóipari csoda cserbenhagyott minket úgy ötszáz kilométerre a házunktól, a horvát autópálya mellett.
Szóval huszadikán épp magunkhoz tértünk a sokkból, annak is örültünk, hogy épségben itthon vagyunk, nem hajtottuk az ország cukrászati remekeit, csak egy megbízható autószerelőt és egy levél nyugtatót :)

Jó kéthetes késéssel kóstoltam először az első helyezett szabolcsi almás máktortát, és a cukormentes egreses almatortát. A tesztpéldányokat a szombathelyi Claudia Cukrászdából szereztük be (fotó vállalhatatlan volt csak, az illusztrációk kölcsönvett példányok).

A mákos-almás ízpárosítás nekem annyira nem az esetem, de adtam neki egy esélyt. A külalakkal semmi probléma nem volt, az íze nekem kevéssé volt almás, összességében a "rétes és torta találkozása" nevet adnám neki. A vártnál jobban ízlett, bár nekem kicsit édes volt a kóstolt darab. Piros pont viszont, hogy a mák fojtóssága nyomokban sem volt fellelhető benne.


Az ország cukormentes tortája nekem előbbinél jobban ízlett. Jólesően pikáns, gyümölcsös, igazi nyári darab, pont az ízlésem. Ráadásul ebből anyukám is nyugodt szívvel falatozhatott, mert cukorbetegek is biztonsággal fogyaszthatják. Mondjuk, vigyázni kell vele, mert egy második szelet könnyen lecsúszhat, tipikusan az a süti, amely "eteti magát". Olyan kis krémes-könnyű, ami hipp-hopp elfogy.S ha már csak némi késéssel jutottunk a javakhoz, emeltük a tétet. Ha két ország tortája is lett idén, mi bónuszként felfedeztünk egy harmadikat is. A miénket, a Vas megyeit. Engedjétek meg, hogy ezt sztároljam kicsit, csak mert tényleg megérdemli.

orszagtorta

Bükfürdőn járva akadtunk rá az őrség sütőtökös almatortára.A Villa Rosato vezető cukrásza, Németh Ildikó idén először indult az Ország Tortája versenyen, és rögtön dobogós helyezést ért el figyelemre méltó alkotásával.
Az Őrségre, Vas megyére jellemző alapanyagokat felhasználó sütemény öt textúrából épül fel. Az első réteg sütőtökkel, dióval és tökmaggal dúsított ún. nehéz felvert, ezt követi a karamellizált alma. A harmadik réteg a főzött vaníliakrém. Negyedik az almás piskóta réteg, az ötödik pedig a mascarpone mousse.
A végeredmény egy nem túl édes, jellemzően almaízű, krémes-könnyed szelet. Nagyon össze van rakva, az egyes rétegek szép kerek egésszé állnak össze kóstoláskor. 
Ha erre jártok, ki ne hagyjátok, tényleg csak ajánlani tudom a cukrászdát és a tortát is. Olcsónak mondható árak (árérték arányban különösen- azt hiszem, talán 400 Ft volt egy szelet torta, 200 körül egy szuper mignon), nem tucat-sütik, mindez kellemes környezetben. Mellette a legújabb adrenalin-bomba, a Kristály-torony. Jó móka lehet, torta után inkább kihagytuk :)

Bár mindegyik szeleről készültek saját fotók is, azok kábé vállalhatatlanok lettek, amolyan mobillal, kapkodva készült darabok, a képek az alábbi oldalakról származnak: www.augusztus20.kormany.hu, www. welovebudapest.com, valamint www.villarosato.hu.