2016. május 16.

Az igazi pizzatészta

Nálunk hetente átlag egyszer biztosan pizza a vacsora, az az igazi házi, noRistorante fajta, bőven volt hát alkalmam tesztelni a tökéletes verziót. Tényleg szuper, alig pár hozzávaló és kis türelem (24-48 óra) kell csak a tökéletes eredményhez.
Ugyan valószínűleg a profik, ha rátalálnak egy tuti receptre, akkor inkább harapnák le nyelvüket, minthogy megosszák a titkot, de én csak blogger vagyok, nem profi, így most közkinccsé teszem az elmúlt félév egyik legnagyobb aduászát. Vigyétek, próbáljátok ki, s írjátok meg, mi lett az eredmény.

Hozzávalók:

2016. május 1.

Karamellkrém

Az idei Segítsüti felajánlás domináns része ez a sokoldalúan felhasználható karamellkrém. Mielőtt elveszítem a kis sajtpapírt, jobban jár mindenki, ha közkinccsé teszem a receptet.

Hozzávalók:

225 g kristálycukor
60 ml víz
90 g vaj kis kockákra vágva
115 g  legalább 30%-os tejszín
1/2 tk só

A kristálycukrot a vízzel kis lábasba teszem, és viszonylag nagy lángon állandó kevergetés mellett hevítem, addig a pontig, míg homogén borostyánszínűvé válik az elegy. Nem kell ijedősnek lenni, ha hagyjuk sötétebbre változni, mélyebb karamellíze lesz a krémünknek.
Ekkor a lábast félrehúzva óvatosan beledobom az apró darabokra vágott vajat. A lángot lejjebb csavarom, és tovább kevergetem a masszát, lassanként hozzáöntve a tejszínt is. Nagyjából egy-két percig kevergetem a láng felett, ezalatt kis buborékokat vethet, illetve sűrűsödni kezd. A pár perc letelte után leveszem a tűzről, végül belekeverem a sót, és langyosra hűtöm. Nagyjából repceméz állaga lesz a kapott masszának.
Az íze? A gyerekeim tudják már a szabályt: minden sütibe kell egy kis só, jobban kihozza a a sütemények eredeti ízét. A karamellnél hatványozottan igaz: a csipet sótól kibomlik az édes íz egy olyan árnyalata, amit a só nélkül nehezen találnánk meg a kóstolás során.
Mihez használható a kész krém?
Pohárkrémekhez, fagylaltokhoz minden további varázslat nélkül óriási. Tortákhoz magában, vékony rétegként alkalmas, vagy egy sima vajkrémhez adva pár evőkanálnyit máris egy szuper karamellkrémet kapunk. Alkalmas nutella helyett péksüteményekre, (kiskanállal titokban az arc mögé) vagy palacsintába is, de a reggeli croissant vagy kávé is ünnepi csemegévé változik tőle.