2016. január 31.

Citromos-mákos muffin


Volt egyszer egy üveg lemon curd-öm, azaz főzött citromkrémem. Kellett egy jó kis citromtortához, de maradt egyharmadnyi az üvegben. Megelőzve, hogy csak úgy bekanalazzam, inkább elrejtettem egy jó kis sütiben. A család kedvenc téli csemegéje született meg az egyik havas délutánon.

2016. január 3.

Lohikeitto- a finn lazacleves


Újévi fogadkozás mellé hoztam egy receptet. Ha úgy alakul ez az év, ahogy szeretném, követi majd sok másik is, remélhetőleg jóval több, mint a tavalyi évben. Fotók többnyire még a kínai mobilcsodával készülnek, talán nem veszik el teljesen a közlési kedvemet.

Ismeritek Dragomán Györgyöt? Vagy legalábbis valamelyik művét? 
Én, bár egy városban nőttem fel vele, személyesen sosem találkoztam vele. Vagy ki tudja? Barátnőmet többször kísértem el édesapja fogorvosi rendelőjébe, szóval akár találkozhattunk is, de a rettegés oldása akkor nagyobb feladat volt számomra minden másnál. Szóval 2005-ig kis túlzással azt sem tudtam, hogy létezik, de ebben az évben több más jelentős dolog mellett kezembe került A fehér király című regénye. Valami elemi erővel ragadott el a könyv, annyira kegyetlenül szépen rajzolt apa-emlékművet, hogy a hormongőzös időszakban szinte fájt. Azóta keresem a novelláit, várom az újabb műveit.
Amikor a facebook oldalán a receptjeivel is találkoztam, tulajdonképpen tét nélkül próbáltam ki egyiket-másikat, ez az ember rosszat nem publikál szerintem :)
De hátha csak elfogult vagyok, teszteljétek Ti is le a híres finn lazaclevest (alig változtattam az eredetin)!