2014. április 24.

Szent György-saláta


Rendhagyó névválasztás, formabontó tálalás, de a hangzatos név és a látszat ellenére a mi húsvéti sonkánk utolsó szeleteinek rejteke. 
Pont ilyen szép példányt sikerült idén is szereznünk:


Ezt a gyönyörűséget meg kellett tisztelnünk egy szép búcsúval. A maradék, bocs,  plusz egy sonkát ezerféleképp lehet hasznosítani, akár a hagyományos kalács-torma-tojás trió ölelésében. Mert bevallom, nekem így együtt ízlenek különösen. 
A harmadik napon azért könnyítettünk kicsit a szokványos ételsoron, és a Cézár-saláta fricskájaként elkészítettük ezt a kis remek salátát. Nem utoljára, az biztos. Az egyik legjobb 10 perces ebédötlet evör.


Hozzávalók személyenként:

1 növendék jégsaláta
1 szelet sonka 
1 főtt tojás
1 szelet kalács pirítva
1 adag öntet

Öntet (2 adag):
0,5 dl semleges ízű olaj
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
só 
bors
1 tk torma

Az öntet alapanyagait botmixerrel elkeverem, félreteszem.
A salátát megmosom, alaposan leszárítom, és negyedbe vágva egy tányérra rakom.
A sonkát kockázom, 1-2 percig pirítom, majd mehet a salátára, csakúgy, mint a negyedelt főtt tojás.
A kalácsszeletet megpirítom, apró kockákra vágom, mehet ez is a tányérra.
Végül a szósszal nyakon öntöm, és egy jó kis hűvös juhfark mellett elfalatozom. Ideális esetben a teraszon, ahol ilyen csodákat lehet felfedezni:

Fű helyett ez nő :)


Az öreg körtefa újra virágzik :)


Szomszédolós orgona :)

2014. április 21.

Répás-krémsajtos cupcake

A nyuszi nekem időt hozott. Nem kicsit örültem neki, így végre egy kiadós alvás mellett tudtam kényeztetni a bandát, illetve a gyomrukat.
A gyerekek számára a húsvéti asztal abszolút kedvence következik, úgyis mint a legjobb példája annak, hogy a legutáltabb zöldséget is befalják, ha a körítés tetszetős :)



A tészta receptje a rendkívül hasonló répatorta kistesója.

Hozzávalók:

  • 300 g reszelt sárgarépa
  • 2 tojás
  • 140 ml olaj
  • 200 g cukor
  • 1 narancs reszelt héja 
  • 100 g vörösáfonya vagy mazsola
  • 175 g liszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 25 g puffasztott amaránt
  • 1,5 kk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 0,5 kk szódabikarbóna


A répát tisztítjuk, lereszeljük A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sót, olajat, répát, vörösáfonyát, narancshéjat.
Egy másik tálban alaposan összeszitáljuk a liszteket a többi száraz hozzávalóval, majd a répás masszához keverjük. A puffasztott amaránt pótolható liszttel vagy mandulaliszttel, én csak kísérletképp tettem bele, nom meg mert nagyon egészséges. A homogénre kevert elegyet kapszlival bélelt muffin-formába kanalazzuk. A megszokott adagnak úgy a felét tegyük a kis formákba, mert nem kell szép magasra feljönnie. Még a végén nem férne rá elég krém :)

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 percig (tűpróba rulez) sütjük. 24 db muffin, vagy 12 db muffin és egy 18 cm-es torta lesz a masszából.

A cupcake lényegét adó krém Pepi deák szemfülességét dicséri. Ugyanis nem volt rest, és az első jól sikerült arányosítást lejegyezte a minap, így az ő segítségével vonul be az erősen ajánlott desszertkrémek közé az alábbi:

24 süteményre való adag:

10 dkg puha vaj
250 g mascarpone-sajt
250 g porcukor
1 tk vanília-esszencia, vagy 1 vanília kikapart magjai

A puha vajat egy nagy tálban kézi vagy gépi habverővel habosítom. Kis idő elteltével jöhet a mascarpone, a vanília, majd kb 5 dkg-onként a porcukor. Jó habosra keverjük az elegyet, majd habzsákba töltjük, és a már kihűlt muffinokra adagoljuk.
Így is tökéletes, de ha van otthon néhány kiskorú, gyakorlatilag a végtelenségig lehet csicsázni, pardon, díszíteni az alkotást. Nálunk a fiúk kedvenc zöld szórócukra, és a saját kezűleg, kalákában készített marcipánrépa került rá. 

Ajándékba, vagy akár szülinapi zsúrra is tökéletes, például egy-egy gyertyával és némi színes cukorral a tetején.

A "maradékból" ez a torta készült az éj leple alatt, hogy a húsvéti terített asztalra vigyek már valami rendes desszertet is , ha már nem nekem kellett prezentálni az ünnepi ebédet:


Itt pedig a répasereg:


Ha nem akartok macerázni, akkor lehet készen kis répácskákat venni marcipánból, de igazán nem nehéz elkészíteni őket. Én most natúr macipánt vettem (200 g, kb. 400 Ft, Lidl), és ételszínezékkel színeztem egynegyedét zöldre, a maradékot pedig sárga és piros ételfesték keverékével narancsszínűre. Ez volt egyébként a legmelósabb, ha nem lett volna méregdrága nálunk a színezett marcipán, akkor tuti vettem volna készen. Mindenesetre ha nekiálltok, legyen kéznél egy jó adag porcukor, ezzel tudjátok kompenzálni az ételszínezék nedvességét. Nem mértem, de 5-6 dkg biztos belecsusszant a színezés közepette.
Ha megvannak a színes gömbik, akkor egy-egy kisebb diónyi darabot szakítunk, hengergetjük, majd répaszerű alakot formázunk, késsel irdaljuk. A levélhez kb. harmad akkora göböt szakítunk, golyóbist formázunk belőle, azt lapítjuk, végül egy porcukorba mártott villa segítségével harmadánál kezdve szétválasztjuk, majd az alsó, egyben maradt részénél megsodorva a répák tetejére helyezzük.


Nem ez volt az utolsó cupcake-recept a blogon, teljesen a rabja lettem a műfajnak. S hogy miért? Nagyban segített idáig eljutni a 2 Broke Girls tévésorozat. Egy-egy fárasztó nap után rendkívül szórakoztató a két lökött csaj. Viccesek, amcsik, és egyikük még süt is, kell ennél több? Nekem nem, bevallom, függő lettem.