2013. május 30.

Grillezett zöldséges penne




Avagy penne gazdag olasz, bocs magyar módra.
Nem hiszem, hogy az olaszokat földhöz vágná kis sült paradicsom, vagy grillezett padlizsán-cukkini duó, viszont ahogy az uram megjegyezte, még a hús sem hiányzik belőle, annyira jó :)

2013. május 29.

Bodzaszörp és almás bodzazselé




Érik a bodza, büdös az iskola.
Ismeritek? Nagymamám szokta mondogatni, s milyen igaza volt! Épphogy elkezdtek bimbózni a bodzabokrok, eljött idén is a pont, amikortól az egyébként lelkes és iskolát nagyon szerető Pepim sóhajtozva indul reggelente a műszakba, és vágja a centit a nagyszünetig.
Már én is nagyon várom, nagyjából összeállt a "melyik héten melyik tábor" excel és a szabadságtervek is. Már csak valami jó nyaralós célpontot kellene választanunk, ha van ötletetek, ne kíméljetek!
No és itt a kirándulások, grillpartik szezonja is, pont jól jött tehát a kamrapolcra életem második bodzakísérlete. Az elsőt hagyjuk, viszont ez csúcsszuper lett.

Hozzávalók:
30 nagy fej bodzavirág
2 l víz (ha van, tisztított)
78 g citrompótló (3 csomag, de aki nem szereti savanykásan, 60 g körül megállhat)
2 kg cukor

A bodzákat átnézem, finoman lemosom. Szeretik a tetvek a növényt, azok lehetőleg ne kerüljenek a szörpbe :)
Egy nagy tálba rakom a tiszta virágokat, a citrompótló felét, és felöntöm a vízzel. 24 órát állni hagyom, lehetőleg lefedve, néha meg-megkeverve, majd leszűröm. Egy nagy fazékban felteszem főni a cukorral, és gyakran kevergetve kb fél óráig főzöm. Félidőben adom hozzá a maradék citrompótlót.
Ha elkészült, még forrón sterilizált üvegekbe töltöm, és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Sterilizálásra én a maradék sterilizáló folyadékot használom, de forró domestosos víz is tökéletes, mindkettő után alapos öblítés is jár, plusz kb. félórára betolom az üvegeket a sütőbe. Természetesen a még hidegbe, majd 100-110 fokra állítom a hőfokszabályozót, így kevesebb eséllyel pattannak el, mikor beléjük kerül a forró lé.
Dunsztolásra pedig még nem találtam jobb módszert, mint a konyharuha-polártakaró-hűtőtáska hármas. Kis lakásokba, kis mennyiségnél különösen jól szuperál.
Apropó mennyiség: a fenti adagból három liternyi szörp készült.




Az üvegbe töltögetés után fennmaradó kb 2-2,5 dl-hez hozzáöntöttem egy deci Almdudlert (jól van na, épp az volt kéznél, simán lehet víz is, vagy akár hígabb gyümölcstea), és beleaprítottam egy almát héjastul, majd újabb 20 percig főztem. Botmixerrel pürésítettem, és 15 g zselésítővel (Quittin 3:1) felforraltam. Ment szép üvegbe, majd szárazdunsztba, és annyira jó lett, hogy a maradék bodzából csak zselét fogok gyártani. Almás pitéhez, crumble-höz zseniális lesz.

2013. május 25.

Csokis-málnás pohárkrém




Ha akarsz egy gyors és olcsó receptet, akkor nem ezt kerested. Megvan 5 perc alatt, de nem az a tipikus hó végi desszert. De mit számít, ha végre a rég látott barátnőd jön vacsorára? Na ugye!
Ha diétás receptet keresel, akkor is ugord át. Mert lehet ugyan nyírfacukorral ügyeskedni, de amennyi más kalóriadús cucc van ebben, már majdnem mindegy az a két kiskanál cukor.
Viszont ha villantani akarsz mondjuk egy grillpartin, vagy a pasidat akarod levenni a lábáról, akkor megcsinálod. Az tuti. Kivéve, ha az én pasimat akarod levenni a lábáról, mert őt még mindig nem bírtam ránevelni arra, hogy a málna és a csoki jó páros. Hiába, a csoki viszonylag kevés benne. Szerinte.

Hozzávalók (6 emberes vagy 8 szerényebb adag):
100 g étcsoki
2x200 ml tejszín
250 g mascarpone-sajt
250 g málna
3 ek porcukor
12 db babapiskóta
opcionális: 1 kk reszelt citromhéj, 1 tk vaníliaesszencia

Előkészítek 6 (oder 8) tálkét/poharat/kelyhet.
A csokit gőz fölött megolvasztom, hozzáadok 100 ml tejszínt, egyneművé keverem a cuccot.
Mindegyik kis tálkába csorgatok egy evőkanálnyit a csokis szószból.
A maradékhoz hozzáöntök még 100 ml tejszínt, ebbe fogom belemártogatni a babapiskótákat.
A második 200 ml jól lehűtött tejszínt habbá verem, hozzáadom a mascarponét és két evőkanál porcukrot (itt jöhet a vaníliaesszencia, ha épp van). Itt a masszát kétfelé osztom, egyik fele marad így, másikhoz hozzákeverem a málnát és még egy evőkanál porcukrot (esetleg a citromhéjat).

Jöhet a rétegezés. A babapiskótákat kettétörve az étcsokis tejszínbe mártom, a sűrű csokimasszára teszem. Erre kerül a tejszínes mascarponekrém, majd egy újabb réteg csokis babapiskóta. Végül a málnakrémet is elosztom a pohárkákba. Tetejét ízlés szerint díszítem.
Nálam a málnaszemeken kívül került rá mentalevél, de hedonisták még kis csokit is olvaszthatnak rá :)
Itt jön a legnehezebb rész:  minimum 2-3 órára hűtőbe teszem, de még jobb a 12 óra, akkor érnek igazán össze az ízek.

2013. május 8.

Sumavai kulajda- Tejszínes-gombás krumplileves

Cesky Krumlov, kulajda, Sumava, Lipno. Egy csomó olyan jóság, melyről egy hónapja kábé semmit nem tudtam. Csak egy hétvége kellett, mind szívembe zártam.