2012. december 30.

Házi pilóta-keksz



Azt mondják, adóssággal nem szabad átmenni az újévbe. Itt hát a múltkor beígért recept, ha ügyesek vagytok, akár már a szilveszteri partit is feldobhatjátok vele. Holnap még nyitva a Tecsó, ha nem lenne hozzá valami alapanyag otthon :)

Hozzávalók:

fehér feléhez:
20 dkg finomliszt
fél kk só
fél tk sütőpor
10 dkg puha vaj
12 dkg porcukor
1 tojás
1 vanília kikapart magja vagy egy zacskó bourbon-vaníliás cukor

barna feléhez:

15 dkg finomliszt
5 dkg holland kakaópor
fél kk só
fél tk sütőpor
10 dkg puha vaj
12 dkg porcukor
1 tojás
1 kk fahéj

A tészták hozzávalóit tálba mérem és kézzel vagy géppel homogén masszává dolgozom. Ha kész vannak, egyenként folpackba csomagolva minimum fél órára hűtőbe teszem őket (akár fél-egy nap is lehet belőle).
A hűtési idő után a sütőt előmelegítem 180 fokra.
A tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. fél cm vékonyra nyújtom, pogácsaszaggatóval köröket szúrok belőle, és sütőpapírral fedett tepsire teszem a kis korngokat.
A sütési idő kb. 15 perc. Célszerű a fehérekkel kezdeni, és akkor kiszedni, mikor épp csak kis színt kap a szélük, aztán csekolni, hány perc is kellett nekik ehhez. A kakaósnál pedig óra szerint kell eljárni, csúnyán kiszáradhatnak a kekszecskék, ha túlsütjük őket.
Nekem 3 tepsire fért el a teljes adag. Ha készen vagyok a sütéssel, megvárom, míg teljesen kihűlt mindegyik, és jöhet a kedvenc részem, a párosítás.

Ehhez a krém a következő:

12 dkg vaj
10 dkg porcukor
4 dkg kakaópor
2-3 dkg étcsoki

Az étcsokit és a vajat mikróban megolvasztom, belekeverem a cukrot, kakaót, és pár (mondjuk, 5) percre a hűtőbe teszem.
Az arányok 1-2 dekányit mozdulhatnak erre-arra, kóstolgassatok bátran, ezután úgyis csak az összeragasztás fázisa jön, ami már gyerekjáték. Mondjuk, ha rájuk bízzátok, nem sok marad, amit a kekszes dobozba lehetne tenni, szóval csak óvatosan :)

A tészta eredetileg a facebookon keringő cukorpálca-keksz receptje (amiről menet közben állapítottam meg, hogy ezt ugyan én nem tudom csavargatni, cserébe príma kekszalap lenne), a krém pedig alapvetően Dokié.
Sütipecsétnek egy kristálypohár alját használtam, ez az ötlet is fb-ről jött.
Végezetül egy kis mulatság, csak mert pilótákat így ritkán lát az ember lánya, no meghangolódjunk holnapra. Apropó, Ti ünneplitek a Szilvesztert? Ha igen, hogy s mint?


2012. december 23.

Karácsonyvárás


Részletek egy 8 éves gyermek naplójából



október 17.
Anyával ma elmentünk vásárolni az egyik áruházba. Mindenhol csoki mikulás, mikulásos csoki, cukor, szalvéta, terítő. Minden csupa MIKULÁS. Kérdezem anyát: itt vásárol a Mikulás? Egy néni kosarában mikuláscsomagot látok. Anya, a néni miért vásárol, neki nem hoz semmit a Mikulás? Anya mosolyog – tudod, aki nem hisz a Mikulásban annak nem hoz semmit – mondja; akkor ez most hogy van?
november 01.
Ma kimentünk a temetőbe; gyertyát gyújtottunk a szeretteink sírján. Mi gyerekek gyújthattuk meg a mécseseket, csak vigyázni kellett, nehogy meggyújtsuk a kabátunk ujját. Szerencsére megúsztam. Sötét volt már, amikor eljöttünk: a temetői fényekről a karácsony jut eszembe. Egyébként gyönyörű a temető így kivilágítva. Valamelyik nap megírom a kívánságaimat a Mikulásnak és a Jézuskának is (csak nehogy kifelejtsek valamit).
november 10.
Egyre többet beszélünk a Mikulásról és a karácsonyról. Anyáék szerint csak akkor kapunk ajándékot, ha jók leszünk. Én próbálok jó lenni, de nem mindig sikerül. Tavaly sem voltam jó apáék szerint, mégis kaptam ajándékot; mindegy, megpróbálom, hátha akkor több ajándékot kapok.
november 20.
Ma az egyik boltban már karácsonyi dalok szóltak, a Pásztorok, pásztorokat megismertem. De még van egy hónap a téli szünetig, a karácsony pedig még csak utána lesz. A polcokon egy csomó jó játékot látok. Felírok még egy-két dolgot a kívánságlistámra, biztos, ami biztos. A tesóm nyaggat, hogy írjam meg az ő listáját is, mert még nem tud írni. Anya szerint minden jócselekedet fontos, segítek neki, és akkor egy rosszasságomat talán nem veszik az angyalok figyelembe.
november 27.
Ma a szüleim felrakták a fényeket: világító télapó, csengő, gyertya. Így tudja a Mikulás és a Jézuska, hogy ide mindenképpen kell ajándékot hozni. Azért már nagyon várom. Jövő héten jön a Mikulás, utána pedig hamarosan jön a Jézuska. De hová tettem a kívánságlistámat? Nem lehet igaz, a tesó abból hajtogatott papírrepülőt. Jé, egész jó lett, és így talán hamarabb odaér a Mikuláshoz és a Jézuskához. Oda is adom a Mikiset anyáéknak, talán így is beveszik a postán. Majd legfeljebb apával küldjük, ő mindent el tud intézni. Szerintem az Északi-sarkig is elvinné, azt csak nem hagyná, hogy csomag nélkül maradjunk.

december 2.
Ma vacsora előtt apa meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún. Nagyon szép lett, tegnap készítettük közösen. Piros és lila lett, a piros az én kedvenc színem, a lila pedig a tesóé. Azt mondják, nem illik össze ez a két szín, pedig szerintem tök jó lett, olyan, mint egy nagy cukorka. Csillogós papír is van rajta, azt én választottam, csak úgy ragyogott a gyertyafényben. Már tényleg közeleg a karácsony, ezt várom egész évben.
december 04.
Lehet, hogy már holnap délután eljön hozzánk a Mikulás, alig várom. Remélem, mindent megkapok, amit kértem. Csak ne holnap osszák ki a matekdolgozatot, ha rossz lesz, tuti nem kapok semmit. A tesóm is tiszta zizi már. Azt hiszem anyáékat kiakasztottuk egy kicsit. Én már nem bírom ki. Biztos, hogy egész éjszaka nem tudok majd aludni. Apa szerint úgyis csak délután jön, ha jön a Mikulás. Ráadásul suli is lesz. Mért nem tud hétvégén jönni a Mikulás? Akkor kileshetném. Mindenesetre az összes cipőt kipucoltuk, és sorba raktuk, nehogy már ezen múljon.
december 07.
Tegnap végre megjött a Mikulás. Már kezdtem aggódni, hogy amiatt a fránya matekdoga miatt nem jött hozzánk, de mire hazaértünk a suliból és az oviból, már itt vártak a csomagok. Volt nagy öröm, a tesóm például a virgácsnak örült a legjobban. Anyáék kevésbé, mert azzal kente el a mézet a vajas kenyerén. Jó nagy csomagot kaptam, ami most nem volt benne, talán majd a Jézuska meghozza. Apáék csokit kaptak; mindig azt kapnak. Játszottunk egy jót, aztán irány az ágy, reggel suli. Az osztályban mindenkinél járt a Mikulás, ennek azért örülök. A suliba is odatalált a nagyszakállú, mindenkinek az asztalán volt egy kis csomag. Ez egy jó nap! És még maradt egy kis csokim is tegnapról.
december 09.
Ma meggyújtottuk a második gyertyát az adventi koszorún, ez most anya gyújtotta. Már csak kettő, és itt a karácsony! Előkeresem a kívánságlistám és még felírok egy-két dolgot. Még biztos időben vagyok. A tesóm nyafog, már megint új listát kell írnom neki. Minden nap mást gondol. Szerintem az lesz a vége, hogy nem kap semmit.
december 16.
Ég a harmadik gyertya is, én gyújthattam meg a lángot. Egy hét és karácsony. Nem bírom ki, a szünet sem akar eljönni. A kívánságlistát kiraktuk a komódra, szép szalaggal átkötve. Végre tesómnak is sikerült kitalálnia, hogy mit szeretne. Éjszaka csak elviszik az angyalok a levelet, tuti kilesem, a tesónak is megígértem. Még sosem láttunk angyalt, csak képeken, de nagyon tetszenek.  Még egy hetük van arra, hogy minden meglegyen, érdekelne, hogy csinálják? Jó nagy játékgyáruk lehet…
december 17.
Na, tegnap jól elaludtam. Pedig mikor anya kiment a szobából, úgy csináltam, mint aki nagyon alszik, de persze ébren voltam. Hallottam, ahogy a tesóm halkan énekelget a takaró alatt. Most nem árulkodtam, még vizet se kértem, csak füleltem. Hallottam, ahogy anyáék is készülődnek a lefekvéshez, aztán meg csend lett a házban. Hallottam a tesó szuszogását, az autók zaját az utcáról, és még a vonatfüttyöt is, pedig az állomás jó messze van. Aztán már csak arra emlékezem, ahogy anya kelteget. Ó, megint suli, az utolsó hét. De szerencsére a levél eltűnt.
december 23.
A negyedik gyertya is ég, ezt a tesóm gyújthatta meg. A sulinak két napja vége, itt a téli szünet. Egy rakás mézeskalácsot sütöttünk délután, olyan jó illat van tőle, még a párnám is mézeskalács-illatú. Mondjuk, lehet, hogy a felcsempészett szívecskétől. Ideraktam a párnám alá, hátha elviszi az angyal. Holnap szenteste. Eszembe jutott, hogy mit szeretnék igazán: legyen egy szép, nagy karácsonyfánk, essen a hó, és sokat játsszunk együtt. Azért ajándékot is szeretnék! És egy csomó szaloncukrot.
december 24. délelőtt
Már alig várom, este végre itt a karácsony. A mézeskalács eltűnt a párnám alól, nagymamának igaza volt, ő mondta tegnap, hogy már a kertek alatt jár az angyal. Nálunk a szobámban is járt, szuper. A hó is esik, minden csupa fehér odakint. Apa azt ígérte, délután elvisz minket szánkózni, és a Jézuska-várásra is szánkóval megyünk, ha jók leszünk. Csak ne lenne olyan nehéz! A tesó is alig fér a bőrébe. Jaj, Jézuska, segíts jónak maradni, legalább ma estig. Oké, persze utána is, biztos nagyon örülnének neki a szüleink. És a legfontosabbat majdnem elfelejtettem. Egy utolsó kívánságom van még, talán ráfér a listádra:

Kedves Jézuska!

Azt szeretném kérni, hogy aki ezt elolvassa, legyen mindig boldog! J

 A fenti mese az Írottkő Natúrpark vetélkedősorozatára íródott, melyen Pepi osztálya is részt vesz. Szerzőtárs jóváhagyta a nyilvánosságra hozatalt, így ezekkel a kedves sorokkal kívánok Nektek boldog, békés Karácsonyt!

Instant gyümölcskenyér


Szuper SOS ajándékötlet, nem csak Karácsonyra. De ha holnap jelenti be a nagynénéd/rég nem látott barátnőd, hogy a tervek ellenére mégis lesz ideje elugrani hozzátok az ünnepek alatt, ne ess kétségbe. Állj neki ennek a szuper meglepinek, kösd át egy szép szalaggal, mellékeld az elkészítési útmutatót, és garantált sikered lesz.

2012. december 20.

Bejgli, ami tényleg nem reped



Ráadásul omlós, és pont jó a tészta-töltelék aránya. Szerintem legalábbis, mert nem az eltűnős mennyiségű tészta. Cserébe finom és abbahagyhatatlan.
Tavaly már utaltam a csudálatos alapreceptre, idén két okból is ide kívánkozik. Egyrészt mert kértétek, másrészt itt-ott változtattam kicsit, főleg a tölteléken, és a tavalyihoz képest szerintem még ütősebb lett.

Hozzávalók:

tészta:
250 g puha vaj
125 g zsír
1 dl hideg tejszín
2 dl víz
1 kk só
2 tojás sárgája
100 g porcukor
900 g liszt
1 cs porélesztő
1 tk őrölt kardamom
+ 1 egész tojás a kenéshez

Töltelék
3 rúd mákoshoz:
350 g darált, cukrozatlan mák
2 dl narancslé
2 narancs reszelt héja
250 g cukor
100 g vörösáfonya
50 g kandírozott narancshéj
50 g zsemlemorzsa
1 tk kínai ötfűszer-keverék

3 rúd dióshoz:
350 g dió (pirítva, utána finomra darálva)
1,5 dl víz
0,5 dl citromlé
250 g cukor
2 citrom reszelt héja
1 rúd vanília
2 kk őrölt kardamom
1 kk őrölt fahéj
120 g mazsola
30 g finomra őrölt mandula
40-50 g zsemlemorzsa (amennyit felvesz a massza, én 20 grammal szoktam kezdeni, és apránként adagolni, most simán belement az 50)


A készítést a töltelék összeállításával kezdem, ideális esetben a reggeli órákban. Két lábast készítek elő.
A dióshoz a vaníliarudat félbevágom, magját kikaparom, majd a folyadékhoz adom mind a rudat, mind a magokat.
A vizet (narancslét) a cukorral forrásig hevítem, pár percig gyöngyözni hagyom (diós masszájából ekkor halászom ki a vaníliarudat), majd hozzákeverem a mákot/diót, és utána sorban a többi alkotóelemet.
letakarva hűlni hagyom, ellenőrzöm, hogy elegendő-e a fűszerek mennyisége.

A tészta összeállítását érdemes a délutáni órákra időzíteni (6-7 körül).
Az alkotóelemeket a fenti sorrendben a robotgép táljába mérem, 5-10 perc alatt fényes, könnyen formázható, de nyújtható tésztát kell, hogy kapjak. Ha nem elég szilárd, kis lisztet lehet utána önteni, majd azzal is dagasztani pár percig.
Ha elkészült, gyúródeszkát, sodrófát veszek, nem lisztezem (ettől lesz fényes a tészta), a tésztákból hat gombócot szakítok, gondosan leméregetem őket. Nekem 280-290 g-osak lettek a gombócok.
Kb. 20x30-ös téglalappá nyújtom a gombóckákat, és grammra pontosan annyi tölteléket teszek egy-egy lapra, amennyit a tészta nyomott.
Gáztepsire sorakoztatom a rudakat, tetejüket megkenem a tojás elkevert sárgájával.
A tepsit a kamrába, vagy más hűvös, de nem hűtő-hideg helyre teszem. Pár óra elteltével a tojás fehérjével is megkenem a tésztát, és éjszakára ismét visszateszem előző helyére. Szobahőmérséklet nem nyerő, mert túl fog kelni a tészta.
Reggel a sütőt 180 fokra melegítem, előveszem a bejgli-kezdeményeket, és egy saslik-vagy hurkapálcával alaposan átszúrom a tetejétől az aljáig. Ez igencsak perverz tevékenység, a gázóra-leolvasás utánra ajánlom. Akkor tökéletes a mutatvány, ha a márványnyomokat már magán viselő gyönyörűségek úgy néznek ki a művelet után, mint Dubrovnik falai '91-ben.



Ha ezen túl vagyok, és a sütő is átmelegedett, légkeveréses üzemmódban 25-30 percig sütöm. Ha nagyon barnulna a teteje, érdemes takarni az utolsó 5 percben.
Kihűlés után akár szeletelhető is, de érdemes várni vele Karácsonyig, mert életveszély. Ma két rúd párolgott el úgy, hogy szinte észre se vettem. Holnap állhatok neki az újabb dózisnak, mert a többi négy meg ajándék lesz. Már ha nem lesz vége a világnak, és ki tudom szállítani, ahogy ígértem. Ha meg ez volt életem utolsó falatja, hát sose rosszabbat :)


Panna cotta




Egy tökéletes "villantós" desszert karácsonyra. Nagyon nem lehet hibázni vele, egy dologra kell az átlagnál is jobban ügyelni: az alapanyagok minőségére. Ebbe nem fér el az etilvanilin, vagy az 1,5-ös tej, de talán ünnepekkor megoldható kis kényeztetés az ízlelőbimbóknak.
Én megrendelésre próbálkoztam Dolce Vita receptjével, a fiúk viszont annyira megszerették, hogy felkerült az állandó repertoárra.

Hozzávalók:

4 dl tejszín
2 dl 3,6-os tej
5 dkg cukor
1 rúd vanília
3,5 lap zselatin

A lapzselatint hideg vízbe áztatom, közvetlenül felhasználás előtt. A vaníliarudat félbevágom, a kis fekete magokat kikapargatom. A tejet egy lábasban a cukorral, vaníliamagokkal és az üres hüvellyel felteszem forrni. Ha felforrt, mehet bele a tejszín, alacsony lángon épp forrásig hevítem. Ha elkezd forrni, azonnal lehúzom a tűzről, kihalászom belőle a vaníliarudat, majd a gondosan kifacsart lapzselatinokat egyenként hozzáadom. Ha mindegyik szépen feloldódott, még 1-2 percig kevergetve hűtöm, majd kis tálkákba öntve hűtöm minimum 4-5 órán keresztül.

Tálalás előtt a formák alját forró vízbe mártom néhány másodpercre, így könnyen kicsusszannak a formából.
Ez pont az az állag, ami még könnyen kijön a formából, lehet 3 zselatinlappal is próbálkozni, az már lehet, hogy a kikanalazós állag lesz. Lehet dúsítani gyümölcsdarabokkal, illetve tálalni csoki-vagy karamell- esetleg gyümölcsszósszal, azonban én azt ajánlom, aki először próbálja, ezt az alap-verziót kóstolja, az igazi vaníliaízt remekül adja vissza, aztán ha ez megvolt, lehet kísérletezni a dúsítással.

Készítési ideje nettó 5 perc, bruttó 5 óra. 24 órán belül célszerű elfogyasztani, hogy a frissen készített desszert-élmény megmaradjon. Fenti adag 4 személyre értendő, oder 2 felnőtt-, 4 gyerekadag, és akkor megvan a kölyköknek az öröm, hogy repetázhattak, a szüleik meg nem.

2012. december 17.

Diós-birsalmás muffin

Hahó, van itt még valaki? Jól van. Cserébe kaptok bot-egyszerű receptet. Ha nem is az ünnepi asztalra, ünnepek előtti/közti uzsonnára kiváló. És ahogy a család megjegyezte, soha jobb levegő-illatosítót.



Hozzávalók:

15 dkg liszt
15 dkg darált dió (előtte érdemes megpörkölni a diót, és úgy ledarálni)
fél tk sütőpor
fél kk szódabikarbóna
fél tk kardamom
fél tk mézeskalács-fűszer
icipici csipet só

1 tojás
10 dkg cukor
1,25 dl tej (lehet zab-vagy rizstej is allergiásoknak)
fél dl olaj

egy marék (kb 10 dkg) aprított birsalmasajt (opció: mazsola/aszalt bármi/étcsoki)
12 fél dió a tetejére dísznek

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy 12-es muffin-formát előkészítek, ha nem szilikonos, és nincs papírkapszlim sem, vajazom, lisztezem.
Atojást a cukorral felverem, hozzáadom a tejet, olajat. Az alaposan összeforgatott száraz hozzávalókat gyors mozdulatokkal keverem hozzá a tojásos cumóhoz.  Végül a birsalmasajtot keverem bele, kanállal a formákba kanalazom, tetjére fél diót nyomok, és 18-20 percig sütöm.


A muffin az éves szokásos sütivásárra készülő kollekció egyik darabja volt. Ha jók lesztek, és mert kitartóak vagytok, a héten elárulom, hogy lehet villantani a szilveszteri bulin. Na jó, elárulom most: házi pilótakeksszel. Recept hamarosan...

2012. december 6.

Vörösáfonyás zabpelyhes keksz




Idén nálunk olyan Mikulás járt, aki a gyerekeknek ajándékot hozott, a kollégáknak pedig felajánlotta az itt-ott összeharácsolt, el nem fogyasztott kekszeit. Két nagy fémdobozzal jött össze éjfélig, a legsikerültebb receptje ide kívánkozik. Benchmarkoltam Ízbolygótól, a már szokásos apróbb változtatásokkal.

Hozzávalók:

18 dkg zabpehely
12 dkg liszt
10 dkg darált mandula
10 dkg cukor

1 tk sütőpor
1 kk kardamom
csipet só
1 narancs héja reszelve

15 dkg vaj
2 ek méz
2 ek tej
2 ek narancslé
15 dkg vörösáfonya


A sütőt 180 fokra előmelegítem, két sütőpapírral bélelt gáztepsit készítek elő.
Egy nagy tálba mérem az első nyolc hozzávalót, jól elkeverem. Egy bögrében mikróban egy perc alatt összeolvasztom a vajat, mézet, tejet, mehet ez is a tálba a narancslével és a vörösáfonyával együtt. Egy kanállal alaposan összekeverem a masszát, melyből diónyi adagokat szakítok, azokból előbb gombócot formálok a tenyeremben, majd tenyeremmel ellapítom a tepsire helyezve.
Kb. 15 perc alatt sül készre, 12 perc után érdemes figyelni a sütőt. Akkor jó, ha az alja már kap egy kis színt, de még puha a meleg tészta.



Célszerű megvárni, míg a sütőlapon kihűl, melegen könnyen törik. Dobozba téve szerintem hetekig puha marad, de erről most nem tudok érdemben nyilatkozni, a legkitartóbb darab 20 órásan párolgott el. A fenti adagból kb. 50 db keksz jön ki. Kiváló sütiparti-cserealap.
Érdemes megpróbálkozni a recept által eredetileg emlegetett aszalt barackos- diós verzióval is.